Evolution of industrial companies in Ecuador's agricultural sector
DOI:
https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol17iss44.2024pp105-119pKeywords:
Agricultural, determinant, industry, productivityAbstract
The objective of this research is to explain the determinants that affect the productivity of industrial companies in the agricultural sector in Ecuador during the period 2010-2020. For this purpose, the industrial companies of the agricultural sector in Ecuador and their evolution during the mentioned period were described. Subsequently, the production function of industrial companies in the agricultural sector in Ecuador was estimated. Also, the determinants of total factor productivity of industrial firms in the agricultural sector in Ecuador were established using a panel data model. The results show that the productive factor that has the greatest impact on the production of industrial firms in the agricultural sector is labor. In addition, firm size is the main determinant of firm productivity, with the other variables analyzed being significant and explaining 61 percent of the changes generated in productivity. It is concluded that labor is the most important productive factor and that the model used to explain productivity is highly significant.
Downloads
References
Álvarez, F., Eslava, M., Sanguinetti, P., Toledo, M., Alves, G., Daude, C., & Allub, L. (2018). Instituciones para la productividad: hacia un mejor entorno empresarial. http://scioteca.caf.com/bitstream/handle/123456789/1343/RED2018.pdf?sequence=4&isAllowed=y
Arévalo-Avecillas, D., Nájera-Acuña, S., & Piñero, E. A. (2018). La Influencia de la Implementación de las Tecnologías de Información en la Productividad de Empresas de Servicios. Información Tecnológica, 29, 199–212.
Apolo, J., Uriguen, P., & Ochoa, V. (2018). Evolución del sector empresarial de la provincia de
El Oro. En L. Capa Benítez, J. Sotomayor Pereira, & F. Vega Jaramillo, La Provincia de El Oro
algunas consideraciones de los sectores productivos y empresariales. Ediciones
UTMACH
Bastidas, R. (2018). Productividad total de factores de las empresas formales e informales del Ecuador en el sector de la manufactura, período 2002-2015 [Tesis de Grado, Pontificia Universidad Católica del Ecuador]. http://repositorio.puce.edu.ec/bitstream/handle/22000/15098/Disertaci%c3%b3n.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Borychowski, M., & Czyzewski, A. (2015). Determinants of prices increase of
agricultural commodities in a global context. Management, 19(2), 152-167.
doi:http://dx.doi.org/10.1515/manment-2015-0020
Camacho, H. (2018). Factores determinantes de la productividad: un análisis multivariante concluyente de la industria ecuatoriana [Tesis de Grado, Universidad Técnica de Ambato]. https://repositorio.uta.edu.ec/bitstream/123456789/28601/1/003AA-OE.pdf
Camino, S., Bermudez, N., Chalen, A., & Romero, D. (2013). Productividad en la industria ecuatoriana de la construcción 2013 - 2017. https://investigacionyestudios.supercias.gob.ec/wp-content/uploads/2018/10/Productividad_en_la_industria_ecuatoriana_de_la_construccion_2013-2017.pdf
Cabezas, C., Hernandéz, B., & Vargas, M. (2016). Azúcares adicionados a los alimentos : efectos en la salud y regulación mundial . Revisión de la literatura. Sugars Added in Food: Health Effects and Global Regulation, 64, 319-329. doi:http://dx.doi.org/10.15446/revfacmed.v64n2.52143
Córdova, R. (2016). Propuesta de impuestos a bebidas azucaradas para reducir los efectos de la obesidad y la diabetes en poblacion Española. Sociedad española de medicina de familia y comunitaria, 1-15. Obtenido de https://www.samfyc.es/wp-content/uploads/2019/10/PROPUESTA-LEGISLATIVA-PREVENCION-DIABETES-Y-OBESIDAD.pdf
Deossa, G., Restrepo, F., & Rodríguez, H. (2019). Caracterización del consumo de bebidas en habitantes de la ciudad de Medellín, Colombia. Chilena de nutricion, 46(6), 451-459. doi:http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182019000400451
Garwood, P. (11 de Octubre de 2016). Organización Mundial de la Salud. Obtenido de Organización Mundial de la Salud: https://www.who.int/es/news/item/11-10-2016-who-urges-global-action-to-curtail-consumption-and-health-impacts-of-sugary-drinks
Gómez, L., Bacardí, M., Caravalí, N., & Jiménez, A. (2015). Consumo de bebidas energéticas, alcohólicas y azucaradas en jóvenes universitarios de la frontera México-USA. Nutricion Hospitalaria, 31, 191-195. doi:10.3305/nh.2015.31.1.8094
Organizacion Panamericana de la Salud. (2015). Experiencia de México en el establecimiento de impuestos a las bebidas azucaradas como estrategia de salud pública. Obtenido de https://iris.paho.org/handle/10665.2/18390
Rodriguez Burelo, M., Avalos García, M. I., & López Ramón, C. (2014). Consumo de bebidas de alto contenido calórico en México: un reto para la salud pública. Salud en Tabasco, 33. Obtenido de www.redalyc.org/pdf/487/48731722006.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Authors can keep the copyright, granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which allow authors non-commercial use of the work, including the right to place it in a file open access.