Español The ecuadorian coffe bussiness: foreign investment or national capital?
DOI:
https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol17iss46.2024pp%25ppKeywords:
Foreign investment, exports, profitability, spatial agglomeration, productive chainAbstract
The objective of the research is to analyze the Ecuadorian coffee production chain with its characteristics of spatial agglomeration, market concentration and foreign direct investment. This is a descriptive and explanatory research with data from secondary sources for the period 2014-2022. Coffee growing agglomerations were identified on the map of Ecuador with data from SINAGAP. Local sales, market share and Herfindahl - Hirschman index in the local market were established and exports were determined with databases from the Superintendence of Companies, Securities and Insurance and the Internal Revenue Service. ROA and ROE were calculated for the two largest companies and FDI was identified with information from SUPERCIAS. Finally, a mathematical model was made to test the hypothesis. The results show that coffee bean cultivation in Ecuador presents three agglomerations that form clusters. The coffee cultivation link is a perfect competition market, and the industrialized coffee link is oligopolistic. It is found that FDI is related to exports and that the concentration of the industrialized coffee market is due to FDI and exports.
Downloads
References
Acevedo, A. Ramírez, F. Blanco, D. y Román, J. (2020). Pronóstico del precio del café: Una propuesta desde los modelos econométricos. Revista Venezolana de Gerencia, 25(4), 564-578.
Andrade, A. (2017). Análisis y perspectivas de las empresas ecuatorianas exportadoras de productos industrializados de café, período 2009 – 2015 [Tesis de pregrado]. Facultad de Ciencias Administrativas y Contables, Pontifica Universidad Católica del Ecuador – Matriz, Quito.
Arango-Buelvas, L. y Pérez-Fuentes, D. (2014). El papel del Estado en el desarrollo de la agroindustria colombiana. Panorama Económico, 22(0), 129–140.
Argoti, A. y Belalcazar, N. (2017). El mercado del café en los contextos mundial, nacional y regional. Revista UNIMAR, 35(2), 325-348.
Banco Central del Ecuador. (2022) Evolución de la Balanza Comercial por Productos Enero-Abril 2022. Disponible en: https://contenido.bce.fin.ec/documentos/Estadisticas/SectorExterno/BalanzaPagos/balanzaComercial/ebc202206.pdf
Cruz, J. y Báez, J. (2018). Concentración económica de la agroindustria en Ecuador 2006-2013: un estudio empírico. Estado & Comunes, Revista de Políticas y Problemas Públicos, 2(7), 89–106. https://doi.org/10.37228/estado_comunes.v2.n7.2018.83
De La Cruz, R. y Guivin, A. (2019). Sistemas de comercialización de café (Coffea arabica L) en la región Amazonas 2018. Revista Científica UNTRM: Ciencias Sociales y Humanidades, 2(1), 61-64. https://doi.org/10.25127/rcsh.20192.460
Duicela, L. Martínez, M., Loor, R., Morris, A., Guzmán, A., Rodríguez, C. y Chillán, W. (2018). Gestión del conocimiento e innovación organizacional para reactivar la cadena productiva del café robusta, Ecuador. Revista Espaciencia, 9(1), 61–72.
Egas, J., Shik, O., Inurritegui, M. y De Salvo, C. (2018). Análisis de políticas agropecuarias en Ecuador. Washington: Banco Interamericano de Desarrollo. Disponible en: https://publications.iadb.org/publications/spanish/viewer/analisis-de-politicas-agropecuarias-en-ecuador.pdf
Figueroa-Hernández, E. Pérez-Soto, F. Godínez-Montoya, L. Pérez-Figueroa. (2019). Los precios de café en la producción y las exportaciones a nivel mundial. Revista Mexicana de Economía y Finanzas, 14(1), 41–56. https://doi.org/10.21919/remef.v14i1.358
Fórumcafé. (2020). El café en Ecuador. España: Fórumcafé Fórum Cultural. Disponible en: https://www.forumdEl Café.com/sites/default/files/biblioteca/f-22_ecuador.pdf
Guilcapi, M. (2018). Análisis del estado actual de las cadenas de café y cacao. Producto 2: Cacao. Ecuador: UNDP. Disponible en: https://procurement-notices.undp.org/view_file.cfm?doc_id=186105
Landa, H., Cerezo V. y Perrotini, I. (2022). The effect of foreign direct investment and the export growth model on capital formation and production linkages in Mexico: A multisectorial analysis. Contaduría y Administración, 67(3), 1–23. https://doi.org/10.22201/fca.24488410e.2022.4689
López, C. Ríos, M. y Sánchez, M. Estructura de mercado y responsabilidad social empresarial en MIPYMES mexicanas. El vínculo entre preferencias individuales y sociales. Revista Brasileira de Marketing, 16(3), 410–425.
Mesa, R., Villar, C. y Pla-Barber, J. (2022). Derrames de la inversión extranjera directa y su efecto en las exportaciones: una aplicación empírica en un país emergente. El Trimestre Económico, 88(350), 455-482. https://doi.org/10.20430/ete.v88i350.862
O.CARU. (2022). Observatorio del cambio rural, Café lojano de la especialidad busca abrirse paso en el mundo. Disponible en: https://ocaru.org.ec/2022/04/19/cafe-lojano-de-especialidad-busca-abrirse-paso-en-el-mundo/
Quintero, M. y Rosales, M. (2014). El mercado mundial del café: tendencias recientes, estructura y estrategias de competitividad. Visión Gerencial, 2, 291–307.
Romero, J. y Sibrian, F. (2016). Estudio de la estructura de mercado de la comercialización del café en Honduras [Tesis de pregrado]. Carrera de Administración de Agronegocios, Escuela Agrícola Panamericana Zamorano, Municipio de San Antonio de Oriente.
Sánchez, A., Vayas, T. Mayorga F. y Freire, C. (2019). Sector cafetero ecuatoriano. Observatorio Económico y Social de Tungurahua. Disponible en: https://fca.uta.edu.ec/v4.0/images/OBSERVATORIO/dipticos/Diptico_N36.pdf
Servicio de Rentas Internas. (2023). SAIKU – Next Generation Open Source Analytics. Disponible en: https://srienlinea.sri.gob.ec/SAIKU-ui/
SINAGAP. (2023). Información productiva territorial-Cifras agroproductivas. Ecuador: Ministerio de Agricultura y Ganadería, 2023. Obtenido de: http://sipa.agricultura.gob.ec/index.php/cifras-agroproductivas
Solano, J., Camino, S. y Alvarado, M. (2017). Análisis del entorno competitivo en el que operan las MiPymes del sector manufacturero en Ecuador. Empresarial, 11(44), 53–62.
SUPERCIAS. (2023). Directorio de Compañías. Disponible en: https://mercadodevalores.supercias.gob.ec/reportes/directorioCompanias.jsf
Vaca, L. Suarez, K. y Velázquez, I. (2016). Diagnóstico y propuesta de un sistema de innovación tecnológica cafetalera en Ecuador. Revista Cubana de Ciencias Forestales, 4(2), 120–129.
Venegas, S., Orellana, D. y Pérez, P. (2018). La realidad ecuatoriana en la producción de café. Recimundo, 2(2), 72–91.
Verdugo-Morales, N. y Andrade-Díaz, V. (2018). Productos tradicionales y no tradicionales del Ecuador: Posicionamiento y eficiencia en el mercado internacional para el período 2013 – 2017. X-Pedientes Económicos, 2(3), 84–102.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 CIENCIA UNEMI

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Authors can keep the copyright, granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which allow authors non-commercial use of the work, including the right to place it in a file open access.