Nutritional pyramid suggestion analysis for enhancing the food system in ecuadorian coastal region
DOI:
https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol8iss15.2024pp127-134pKeywords:
quality of life, nutritional status, food pyramidAbstract
A comprehensive investigation has been conducted on dietary patterns and nutrition in the coastal region of Ecuador. The aim is to establish the most appropriate food pyramid to improve the nutritional status of inhabitants in the Ecuadorian coastal area. This includes the future creation of a nutritional pyramid specific to this region, which reflects the predominant diet and eating habits. Studies have revealed a wide variability in effect sizes related to nutrition and obesity in the region. The findings show that some studies report high obesity rates and excessive intake of processed foods and added sugars, while others highlight the importance of a traditional diet based on fresh and natural foods. This underscores the complexity of dietary habits in the region and the need to address both challenges and healthy practices in promoting nutrition and health in the Ecuadorian coast.
Downloads
References
1. Ángeles Álvarez Hermida OGR. ¿Qué hay de nuevo en la base de la pirámide adaptándola a la persona con diabetes mellitus? Diabetes Practica. 2023; 14(2):40-42. doi:10.52102/diabet/pract.2023.2.art1
2. Vinueza-Veloz A F, Tapia-Veloz E C, Tapia-Veloz G, Nicolalde-Cifuentes T M, Carpio-Arias T V. Estado nutricional de los adultos ecuatorianos y su distribución según las características sociodemográficas. Estudio transversal. Nutrición Hospitalaria. 2023; 40(1):102-108. doi: 10.20960/nh.04083.
3. Zamora Y. Consumo de alimentos funcionales por estudiantes universitarios ecuatorianos. Anales Venezolanos de Nutrición. 2021; 33(1):14-23.
4. Albuquerque Araújo L, Álvarez H A, Palomo G I, Bustamante U M. Determinantes de la satisfacción con la alimentación en adultos mayores chilenos. Nutrición Hospitalaria. 2020; 36(4):805-812. doi: 10.20960/nh.02481.
5. Padilla Samaniego MV, Naranjo Rodriguez C E, Ramírez Anormaliza R, Lozada Meza M L, Solís Manzano AM, Calderón Vallejo CV. Tamaño y porciones del consumo de alimentos de la población: disponibilidad de información actualizada. Revista Eugenio Espejo. 2020; 14(2): 30-35. doi: 10.37135/ee.04.09.06
6. Lua PL, Wan Putri Elena WD. The impact of nutrition education interventions on the dietary habits of college students in developed nations: a brief review. Malays J Med Sci. 2012;19(1):4-14
7. Mora-Verdugo M, Duque-Proaño G, Villagran Francisca, O T. Análisis de la Tendencia de la Obesidad General en Ecuador en los años 2014 a 2016. Análisis de la Tendencia de la Obesidad General en Ecuador en los años 2014 a 2016. International Journal of Morphology. 2022; 40(5): 1268-1275. doi: 10.4067/S0717-95022022000501268
8. Goodarzi-Khoigani M, Baghiani Moghadam MH, Nadjarzadeh A, Mardanian F, Fallahzadeh H, Mazloomy-Mahmoodabad S. Impact of Nutrition Education in Improving Dietary Pattern During Pregnancy Based on Pender's Health Promotion Model: A Randomized Clinical Trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 2018;23(1):18-25. doi: 10.4103/ijnmr.IJNMR_198_16
9. Bede F, Cumber SN, Nkfusai CN, Venyuy MA, Ijang YP, Wepngong EN, Nguti Kien AT. Dietary habits and nutritional status of medical school students: the case of three state universities in Cameroon. Pan African Medical Journal. 2020;35:15. doi: 10.11604/pamj.2020.35.15.18818
10. Pagliai G, Dinu M, Madarena MP, Bonaccio M, Iacoviello L, Sofi F. Consumption of ultra-processed foods and health status: a systematic review and meta-analysis. British Journal of Nutrition. 2021;125(3):308-318. doi:10.1017/S0007114520002688
11. Sureda A, Bibiloni MDM, Julibert A, Bouzas C, Argelich E, Llompart I, Pons A, Tur JA. Adherence to the Mediterranean Diet and Inflammatory Markers. Nutrients. 2018;10(1):62. doi: 10.3390/nu1001006
12. Li, B., Tang, X., & Le, G. Dietary Habits and Metabolic Health. Nutrients. 2023; 15(18): 3975. doi: 10.3390/nu15183975
13. Paternina FJP. Nutrición en el paciente crítico: nuevos enfoques y tendencias. Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo. 2023; 6(2): 8–10. doi: 10.35454/rncm.v6n2.534
14. Ochoa Gautier, J., Goiburu Martinetti, M. E., Perez Cano, A. M. ., Fuchs-Tarlovsky, V., & Ferreira Heyn, A. M. (2023). Encuesta sobre nutrición clínica en cuidado crítico en Latinoamérica. Revista de Nutrición Clínica y Metabolismo, 6(2), 35–42. doi: 10.35454/rncm.v6n2.475
15. Tyrovola D, Soulaidopoulos S, Tsioufis C, Lazaros G. The Role of Nutrition in Cardiovascular Disease: Current Concepts and Trends. Nutrients. 2023;15(5):1064. doi: 10.3390/nu15051064
16. Khan NA, Edwards CG, Thompson SV, Hannon BA, Burke SK, Walk ADM, Mackenzie RWA, Reeser GE, Fiese BH, Burd NA, Holscher HD. Avocado Consumption, Abdominal Adiposity, and Oral Glucose Tolerance Among Persons with Overweight and Obesity. J Nutr. 2021;151(9):2513-2521. doi: 10.1093/jn/nxab187
17. Djibril M Ba, Paddy Ssentongo, Robert B Beelman, Joshua Muscat, Xiang Gao, John P Richie. Higher Mushroom Consumption Is Associated with Lower Risk of Cancer: A Systematic Review and Meta-Analysis of Observational Studies. Advances in Nutrition. 2021; 12(5):1691-1704. doi: 10.1093/advances/nmab015.
18. Delgado JR. Recomendaciones nutricionales y evidencia científica: ¿hay más dudas que certezas? Pediatría Atención Primaria. 2019; 21(81):69-75
19. Gamero A, Fernández-Villa T, Pérez-López A, Valera-Gran D, Petermann-Rocha F, Baladia Eduard et al. La influencia de la nutrición en la industria alimentaria. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2021; 25(2):15-127. doi: 10.14306/renhyd.25.2.1321
20. Carrasco Quintero M, García Villegas E, Alfonso Baruch E, Ledesma Solano J, Aguilar Carrasco F. Estado de nutrición y relación con patología de pacientes al ingreso hospitalario, Ciudad de México. ALAN. 2020;70(2):115-122. doi: 10.37527/2020.70.2.004
21. Quevedo Bolívar PA. La malnutrición: más allá de las deficiencias nutricionales. Trabajo social. 2019; 21(1):219-239
22. Ministerio de Salud Pública. Ministerio de Educación. Guía de alimentación y nutrición para padres de familia. Quito, Ecuador, 2017. Disponible en: https://www.salud.gob.ec/wp-content/uploads/2013/11/GUIA-DE-ALIMENTACION-PADRES-DE-FAMILIA-jul2017.pdf.
23. Quito Bure MC, Rodríguez Guerrero EL, Uriguen Aguirre PA, Brito Gaona LF. Evolución del precio de la canasta básica del Ecuador. Análisis del periodo 2000 - 2019. RCTU. 2021;8(2):59-67. doi: 10.26423/rctu.v8i2.551.
24. Urrialde Rafael, Gómez-Cifuentes Ana, Castro-Alija María José. Grafismos o iconos provenientes de las guías alimentarias. Una realidad que va más allá de la alimentación saludable. Nutr. Hosp. 2021;38(spe2): 44-48. doi: 10.20960/nh.3797.
25. Ropero Lara AB. PIRAMIDE DE LA ALIMENTACION SALUDABLE. 2015. Disponible en: https://badali.umh.es/assets/documentos/pdf/artic/piramide.pdf
26. Ministerio de Salud. Plan Intersectorial de Alimentación y Nutrición Ecuador. 2018-2025. Buena nutrición toda una vida. Viceministerio de Gobernanza de la Salud Pública, 2018. Quito, Ecuador. Disponible en: https://www.salud.gob.ec/wp-content/uploads/2018/08/PIANE-2018-2025-final-compressed-.pdf.
27. Quito Bure, M., Rodríguez Guerrero, E., Uriguen Aguirre, P., & Brito Gaona, L. Evolución del precio de la canasta básica del Ecuador. Análisis del periodo 2000 - 2019. Revista Científica y Tecnológica UPSE. 2021; 8(2):59-67. doi: 10.26423/rctu.v8i2.551
28. 28. Velasquez Chacha E. Evaluación de los componentes de la dieta alimentaria en un segmento de población de familias del sector rural de la comunidad de Planchaloma parroquia Toacaso del cantón Latacunga en tiempos de covid. 2023. Universidad Técnica de Ambato. Trabajo de grado.
29. GAN. Alimentación y Fenómeno Migratorio. Guías alimentarias de los diferentes países. Gastronomía y nutrición, 2018. Disponible en: https://cursos.gan-bcn.com/cursosonline/admin/publics/upload/contenido/pdf_151751620225073.pdf
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2024 FACSALUD-UNEMI
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
Todos los artículos de la Revista FACSalud UNEMI son difundidos bajo licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObrasDerivadas 4.0.
Los autores mantienen los derechos de autor, y, por lo tanto, son libres de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente la obra bajo las condiciones siguientes: Reconocer los créditos de la obra especificada por el autor e indicar si se realizaron cambios (puede hacerlo de cualquier forma razonable, pero no de una manera que sugiera que el autor respalda el uso que hace de su obra. No utilizar la obra para fines comerciales. En caso de remezcla, transformación o desarrollo, no puede distribuirse el material modificado.