Study of the bacteriological quality of twelve medicinal plants commonly used in Ecuador.
DOI:
https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol1iss1.2017pp12-17pAbstract
The 80% of the population in Ecuador uses the Traditional Medicine and therefore the plants or their natural products. The purpose of this research was to carry out a study of the bacterial content of twelve common medicinal plants that are sold in the central market of Machala city and that have been processed for stability studies in the Pharmacy Pilot Plant of the Universidad Técnica de Machala, with the exception of Moringa oleifera (moringa) that is cultivated in the lands of the Academic Unit of Agricultural Sciences. In this sense, a characterization of the bacterial colonies was done which were obtained using eosin methylene blue agar (EMB), a selective agar to determine the pathogenic microorganism Escherichia coli ; fixation on a dish and Gram stai ning. In addition, a total aerobic count was performed in the Casoy agar or TSA culture medium, in which Piper carpunya Ruiz and Pav (guaviduca) and Taraxacum officinale W (diente de leon) were shown to exceed the permitted limit given by the WHO. A study of Enterobacteria was finally made using MacConkey Agar, where eight vegetal species exceeded the limit allowed, while Borago officinalis L (borraja), Lippia citrodora (cedrón), Melissa officinalis L (toronjil) and Taraxacum officinale W (diente de leon) did not exceed the value (1x104 UFC/g) established by the World Health Organization (WHO for plant material. The determined quality parameters indicated that the analyzed species are within the quality specifications for crude drugs established by WHO standards.
Downloads
References
Ríos M, de la Cruz R, Mora A. Conocimiento tradicional y plantas útiles del Ecuador- saberes y prácticas. Quito-Ecuador: Ediciones Abya- Yala; 2008.
OMS. Pautas generales para las metodologías de investigación y evaluación de la medicina tradicional. Ginebra: Organización Mundial para la Salud; 2000. Disponible en http://archives.who.int/tbs/trm/s4930s.pdf
FAO. Unasylva-Organización de las Naciones Unidas para la agricultura y la alimentación. Revista Nacional de Silvicultura e industrias forestales; Vol. 35 Rev. febrero 2014; 1983. Disponible en: http://www.fao.org/docrep/q1460s/q1460s00.htm.
Gennaro A. Remington Farmacia. 21ª ed. Buenos Aires: Editorial Panamericana; 2012.
Cerón C. Plantas medicinales de los Andes Ecuatorianos. Botánica económica de los Andes Centrales. La Paz-Bolivia: Universidad de San Andrés; 2006, p 285-293.
OMS. Quality control methods for medicinal plant materials, Geneva: World Health Organization (WHO); 1998. 122p.
Miranda M, Cuellar A. Manual de prácticas de laboratorio.: Farmacognosia y Productos Naturales. La Habana-Cuba: Instituto de Farmacia y Alimentos; 2002.
Vidaurre M, Querevalú L, de los Ríos E, Ruiz S. Características farmacognósticas de las hojas de Capparis avicennifolia. Rev. Med. Vallejiana. 2007; 4 (2): 121-131.
Rodríguez E, Gamboa M, Hernández F, García J. Bacteriología general, principios y prácticas de laboratorio. Costa Rica: Editorial Universal; 2005. 458 p.
Torres A. Adhesins of enteropathogenic Escherichia coli in the Americas. ASMScience/Ecosaltplus. 2016; 1-19.
Barragán A, Rodríguez G, Figueroa I, Shirai K. Manual de prácticas de laboratorio: Microbiología de los Alimentos. México DF: Universidad Autónoma Metropolitana; 2013. 82pp.
Real Farmacopea Española. Formas Farmacéutica. 2.ª edición. Barcelona: RFE. p. 579-619. Disponible en http://depa.fquim.unam.mx/amyd/archivero/lecturageneralidades-3_15034.pdf.
Marcano D, Hasegawa M. Fitoquímica Orgánica. Caracas-Venezuela: UCV- Litopar; 2002.
Sharapin N. Materias primas vegetales para la industria de productos fitofarmacéuticos. Revista de Fitoterapia. 2000; 1 (3): 197-203.
Avello LM, Cisternas FI. Fitoterapia, sus orígenes, características y situación en Chile. Rev. Med. Chile. 2010; 138 (10):1288-1293.
Mosihuzzaman M, Choudhary MI. Protocols on safety, efficacy, standardization, and documentation of herbal medicine (IUPAC Technical Report). Pure Appl. Chem. 2008; 80: 2195–2230.
O.M.S. Pautas para la Evaluación de Medicamentos Herbarios. Programa de Medicina Tradicional. Ginebra: Organización Mundial para la Salud; 1991.
Koneman E, Procop G, Schrenckenberge P, Woods G, Janda W, Allen S, Winn W. Diagnóstico microbiológico. Buenos Aires-Argentina: Editorial Médica Panamericana; 2008. 169 p.
Tortora G, Funke B, Case C. Introducción a la microbiología. Argentina: Editorial Médica Panamericana; 2007. 988 p.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Todos los artículos de la Revista FACSalud UNEMI son difundidos bajo licencia internacional Creative Commons Reconocimiento-NoComercial-SinObrasDerivadas 4.0.
Los autores mantienen los derechos de autor, y, por lo tanto, son libres de compartir, copiar, distribuir, ejecutar y comunicar públicamente la obra bajo las condiciones siguientes: Reconocer los créditos de la obra especificada por el autor e indicar si se realizaron cambios (puede hacerlo de cualquier forma razonable, pero no de una manera que sugiera que el autor respalda el uso que hace de su obra. No utilizar la obra para fines comerciales. En caso de remezcla, transformación o desarrollo, no puede distribuirse el material modificado.