Analysis of the fungal content of some vegetable species grown in Ecuador.

Authors

  • Mariuxi Medina Universidad Técnica de Machala
  • Haydelba D'Armas Universidad Estatal de Milagro, Provincia de Guayas, Ecuador. Universidad de Oriente, Sucre 6101, Venezuela.
  • Carmita Jaramillo-Jaramillo Universidad Técnica de Machala, Provincia del Oro, Ecuador
  • Diana San Martín Universidad Técnica de Machala, Provincia del Oro, Ecuador

DOI:

https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol3iss4.2019pp3-12p

Abstract

The use of medicinal plants is one of the oldest and most extended medical therapies that goes back to prehistoric times, and nowadays they are also used in the preparation of phytopharmaceuticals with options to cure diseases. The test for the determination of fungi was carried out in the Pharmacy Pilot Plant (treatment of the leaves of the plant species) and the Microbiology Laboratory (determination of fungi of the plant species, using growth medium called Sabouraud agar plus the vegetal sample), of the Academic Unit of Chemical Sciences and Health, of the Universidad Técnica de Machala. Subsequently, colony counting was performed, both macroscopic which is determined in the growth medium of the seeding, and microscopic, to identify the germinative forms using blue lactophenol. The procedure was repeated in duplicate to replicate the results data. The determination of the total fungal content of the following plant species was evaluated: Cymbopogon citratus (lemon verbena), Melissa officinalis (lemon balm), Taraxacum officinale (dandelion), Artemisia absinthium (absinthe), Piper carpunya (guaviduca), Moringa oleifera (moringa), Coriandrum sativum (coriander), Momordica charantia (achochilla), Borago officinalis (borage), Aloysia citriodora (cedron), Ambrosia artemisifolia (altamisa) and Ageratum conyzoides (mastrante). The results obtained showed that all the samples of the twelve plant species studied developed filamentous fungi, with a great variability of them, within the permissible limits and contemplated by the Ecuadorian Institute of Normalization (INEN), being suitable as raw material for its use in the preparation of nutraceuticals and medicinal products or phytodrugs; with the exception of A. conyzoides (mastranto) which is the only species that exceeds the regulation in the average of dilutions.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Mariuxi Medina, Universidad Técnica de Machala
    Bioquímico-Farmaceuta
  • Haydelba D'Armas, Universidad Estatal de Milagro, Provincia de Guayas, Ecuador. Universidad de Oriente, Sucre 6101, Venezuela.
    Docente de Química e Investigador en Lípidos en organismos marinos; Química de Productos Naturales Orgánicos de organismos marinos, algas y plantas terrestres; Metabolitos secundarios bioactivos, Biotecnología y nutracéuticos.
  • Carmita Jaramillo-Jaramillo, Universidad Técnica de Machala, Provincia del Oro, Ecuador
    Bioquímico-Farmacéuta, MSc en Farmacia
  • Diana San Martín, Universidad Técnica de Machala, Provincia del Oro, Ecuador
    BQF en Bioquímica y Farmacia.

References

Chifa C. La perspectiva social de la medicina tradicional. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas. 2010: 9 (4): 242-245.

Torres M, Arias J. Análisis microbiológico de plantas medicinales con óxido de etileno. Revista Cubana. 2007: 41(2). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152 0070 0020 0008

Alza N, Cambi, B. Control de Calidad de Mezclas de Drogas Vegetales comercializadas como Sedantes en Bahía Blanca, Argentina. Lat. Am. J. Pharm. 2009: 28 (4): 560-567.

Torres M. Análisis microbiológico de materias primas utilizadas en la elaboración de productos naturales en una industria colombiana. Tesis de grado. Colombia: Politécnica Universidad Javeriana; 2006. 165 p.

Núñez E. Plantas medicinales. 1a ed. Estados Unidos: Editorial de la Universidad de Puerto Rico; 1982. 500p.

Oliveira M, Velázquez D, Bermúdez A. La investigación etnobotánica sobre plantas medicinales. Revista de Ciencia y Tecnología de América. 2005:30 (8): 453-459.

Aguirre-Mendoza Z, Linares-Palomino R, Kvist P. Especies leñosas y formaciones vegetales en los bosques estacionalmente secos de Ecuador y Perú. Arnaldoa. 2006: 13(2): 324-346.

Cerón C. Plantas medicinales de los Andes Ecuatorianos. Botánica económica de los Andes Centrales. La Paz-Bolivia: Universidad de San Andrés; 2006. p 285-293.

Gallardo A, Risso S. Caracterización de poblaciones microbianas presentes en la macroalga comestible Monostroma undulatum, Wittrock. Universidad Nacional de Patagonia San Juan Bosco. Caracas-Venezuela. 2004: 54 (3). Disponible en: http://www.scielo.org.ve/scielo.php?pid=S0004-062220040003000 13&script= sci_ arttext

OMS. Quality control methods for herbal materials. Geneva: World Health Organization (WHO); 2011. 187 p. Disponible en: < http://apps.who.int/medicinedocs/documents/h1791e/h1791e.pdf >

GEPP V. Clave para identificar hongos y pseudohongos fitopatógenos comunes. Curso de fitopatología; 2009. Disponible en: http://www.pv.fagro.edu.uy/fitopato/cursos/fitopato/practicas/Clave_hongos.pdf

Arias E, Piñeros P. Aislamiento e identificación de hongos filamentosos de muestras de suelo de los páramos de Guasca y Cruz verde. Trabajo de Grado. Colombia: Pontificia Universidad Javeriana; 2008.

NTE INEN 1529-5. Control microbiológico de los alimentos; 2006. Disponible en:

Acosta L, Carballo C, Ramos R. Control de calidad de drogas vegetales: lavado y desinfección de Artemisia annua L. y Tagetes lucida Cav. Revista Cubana de Plantas Medicinales. 2012: 17 (1): 101-107.

Published

2019-06-12

How to Cite

Analysis of the fungal content of some vegetable species grown in Ecuador. (2019). FACSALUD-UNEMI, 3(4), 3-12. https://doi.org/10.29076/issn.2602-8360vol3iss4.2019pp3-12p