Nutritional importance of traditional dishes from Zumbahua, Cotopaxi, Ecuador.

Authors

DOI:

https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol18iss48.2025pp26-38p

Keywords:

Evaluación nutricional, minerales, nutrientes, platos tradicionales, vitaminas, poblaciones andinas

Abstract

This study aimed to analyze the nutritional value of the main dishes consumed by the population of Zumbahua, Cotopaxi, Ecuador. Covering 20 rural communities, 49 traditional dishes were evaluated through 24-hour recall surveys and consumption frequency to estimate their nutritional contribution. The analysis was conducted using the Nutriplato 365 software for Ecuadorian foods, considering the effect of heat treatment and nutrient retention during cooking. The results revealed high variability in the nutritional composition of the dishes. Overall, energy intake was moderate, except for desserts with higher caloric content, such as Chapo with cachiguira, also with the highest lipid content. Toasted broad beans and roasted guinea pig had higher protein content. Regarding minerals, unsalted cheese with honey provided the most calcium; tallarín with canned sardines, magnesium; and Yahuarloco, iron. Regarding vitamins, the Sancochos were the main source of thiamin, riboflavin, and niacin; the Cachaldo of folic acid; and the Onion and Egg Sauce and the Mashua Sweet were the main source of vitamin C. It is concluded that traditional dishes provide a diverse range of essential nutrients, and in many cases are adequate for local nutritional needs.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aranceta-Bartrina, J., Varela-Moreiras, G., Serra-Majem, L., Pérez-Rodrigo, C., Abellana, R., Ara, I., Arija, V., Aznar, S., Manuel Ávila, J., Belmonte, S., Blasco, R., Caldeiro, J., Carrillo, L., Corella, D., Luisa López, M., Garaulet, M., García-Luna, P. P., García-Perea, A., Gil, Á., … Zamora, S. (2015). Methodology of dietary surveys, studies on nutrition, physical activity and other lifestyles. Nutricion Hospitalaria, 31, 9-12. https://www.fen.org.es/anibes/archivos/documentos/Documento_de_Consenso.pdf

Cook, N. R., Appel, L. J., & Whelton, P. K. (2014). Lower levels of sodium intake and reduced cardiovascular risk. Circulation, 129(9), 981-989. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.113.006032

Cuervo, M., Abete, I., Baladia, E., Corbalán, M., Manera, M., Basulto, J., Alfredo Martínez, J., Cabrerizo, L., Gargallo, M., Iglesias, C., Lorenzo, H., Planas, M., Polanco, I., Quiles, J., Romero De Ávila, L., Russolillo, G., Villarino, A., Álvarez, J., Alves, M., … Zamora, S. (2010). Ingesta dietética de referencia (IDR) para Población Española FESNAD. Federación Española de Sociedades de Nutrición, Alimentación y Diétetica. https://www.sennutricion.org/es/2010/03/02/ingestas-dietticas-de-referencia-idr-para-la-poblacin-espaola-consenso-fesnad-2010

Fao. (2017). FAO y Ministerio de Salud promueven Guías Alimentarias para orientar mejores hábitos alimenticios en la población. https://www.fao.org/ecuador/noticias/detail-events/ru/c/892907/

Ferrari, M. (2013). Estimación de la Ingesta por Recordatorio de 24 Horas. Diaeta, 31(143). https://www.studocu.com/co/document/universidad-metropolitana-colombia/nutricion-y-dietetica/articulo-recordatorio-de-24-horas/17425626

GAD Parroquial Zumbahua. (2024). GAD Parroquial Zumbahua. https://zumbahua.gob.ec/cotopaxi/datos-generales/

Greenfield H, S. D. (2003). Datos de composición de alimentos obtención, gestión y utilización. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. https://www.fao.org/4/y4705s/y4705s.pdf

Guapi, A. G. M., Moreno, O. A., Guerrón, T. V. A., & Moreno, R. R. (2025). Valoración nutricional de la población de Zumbahua (Ecuador) mediante recordatorio de 24h y cuestionario de frecuencias de consumo de alimentos.

Guerrón, T. V. A., Maurixi, G., Alava, G., Pilar, M., Esponera, V., Moreno, A., Rafael, O., & Rojas, M. (2025). Atlas fotográfico y tablas de composición de alimentos de Ecuador. Nueva edición, incluyendo platos de Zumbahua, provincia de Cotopaxi.

Hurrell, R., & Egli, I. (2010). Iron bioavailability and dietary reference values. En American Journal of Clinical Nutrition (Vol. 91, Número 5). https://doi.org/10.3945/ajcn.2010.28674F

Jiménez-Benítez, D., Rodríguez-Martín, A., & Jiménez-Rodríguez, R. (2010). Análisis de determinantes sociales de la desnutrición en Latinoamérica SOCIAL DETERMINANTS ANALYSIS OF MALNUTRITION IN LATIN AMERICA. https://scielo.isciii.es/pdf/nh/v25s3/03_articulo_03.pdf

Lidia, D., & Mañotti, G. (2010). La nutrición como pilar para el desarrollo del capital humano Nutrition as a Pillar in the Development of Human Capital. En Pediatr. (Asunción) (Vol. 2).

Martínez-Hernández, A. J., Cámara, H. M., Maria Giner Pons, R., González Fandos, E., López García, E., Mañes Vinuesa, J., del Puy Portillo Baquedano, M., Rafecas Martínez, M., Gutiérrez González, E., Gar-cía Solano Laura Domínguez Díaz, M., Alonso Calleja, C., María Giner Pons, R., Marín Sillué, S., Elena González Fandos, M., Rodríguez Lázaro, D., María José González Muñoz, M., José Morales Navas, F., Rubio Armendáriz, C., Fernández Escámez, P., … Talens Oliag, P. (2020). Informe del Comité Científico de la Agencia Española de Seguridad Alimentaria y Nutrición (AESAN) de revisión y actualización de la Recomendaciones Dietéticas para la población española.

Mateos-Marcos, S., Villena-Esponera, M. P., & Moreno-Rojas, R. (2017). Nutritional assessment of Esmeraldan adult population (Ecuador). Revista de Nutricao, 30(6), 735-746. https://doi.org/10.1590/1678-98652017000600006

Moncayo, M. F. C., Padilla, C. A. P., Argilagos, M. R., & Caicedo, R. G. (2021). La desnutrición infantil en Ecuador. Una revisión de literatura. En Boletin de Malariologia y Salud Ambiental (Vol. 61, Número 4, pp. 556-564). Instituto de Altos Estudios de Salud Pública. https://www.researchgate.net/publication/357782829_La_desnutricion_infantil_en_Ecuador_Una_revision_de_literatura

Mosquera, N., Alejandro, J., Llaguno, S., Naynee, S., Ortega, M., & Rojas, M. (2018). Estudio del perfil de ácidos grasos en platos tradicionales de la dieta de Ecuador. Nutr. clín. diet. hosp, 38(2). https://revista.nutricion.org/PDF/NEIRA[1].pdf

Neira-Mosquera, J. A., Naynee Sánchez-Llaguno, S., Pilar Villena-Esponera, M., Moreno-Ortega, A., & Moreno-Rojas, R. (2019). Caracterización del consumo de alimentos e ingesta de nutrientes de población residente en las Islas Galápagos. https://www.alanrevista.org/ediciones/2019/2/art-1/#

Neira-Mosquera, J. A., Pérez-Rodríguez, F., Sánchez-Llaguno, S., & Moreno Rojas, R. (2013). Estudio sobre la mortalidad en ecuador relacionada con factores de la dieta. Nutricion Hospitalaria, 28(5), 1732-1740. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112013000500053

Neira-Mosquera, J. A., Sanchez-Llaguno, S., Pérez-Rodríguez, F., & Moreno-Rojas, R. (2015). Assessment of the food patterns of immigrant Ecuadorian population in Southern Spain based on a 24-h food recall survey. Nutricion Hospitalaria, 32(2). https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.2.8244

Sánchez-Llaguno, S. N., Neira-Mosquera, J. A., Pérez-Rodríguez, F., & Moreno Rojas, R. (2013). Preliminary nutritional assessment of the Ecuadorian diet based on a 24-h food recall survey in Ecuador. Nutricion Hospitalaria, 28(5), 1646-1656. https://www.researchgate.net/publication/281854340_Assessment_of_the_food_patterns_of_immigrant_Ecuadorian_population_in_Southern_Spain_based_on_a_24-h_food_recall_survey

Sarmiento Ramírez, I., Andrade Hernández, E. E., Goyes Huilca, B. R., Zambrano Pesántez, F. E., Mercedes, P., & Paredes, C. (2015). Alimentación y hábitos alimentarios de la población en la Zona 1 del Ecuador: aportaciones a la identidad cultural andina y de América Latina. Rev Esp Nutr Comunitaria, 21(4), 30-35. https://www.renc.es/imagenes/auxiliar/files/NUTR_COMUN_4_2015_Sarmiento.pdf

Skolmowska, D., Głąbska, D., Kołota, A., & Guzek, D. (2022). Effectiveness of Dietary Interventions to Treat Iron-Deficiency Anemia in Women: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. En Nutrients (Vol. 14, Número 13). MDPI. https://doi.org/10.3390/nu14132724

Stone, M. S., Martyn, L., & Weaver, C. M. (2016). Potassium intake, bioavailability, hypertension, and glucose control. En Nutrients (Vol. 8, Número 7). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu8070444

Unicef. (2021). Desnutrición Crónica Infantil: Uno de los mayores problemas de salud pública en Ecuador. https://www.unicef.org/ecuador/media/9686/file

Vannucchi, H., Berezovsky, M. W., Masson, L., Cortés, Y., Sifontes, Y., & Bourges, H. (2011). ARCHIVOS LATINOAMERICANOS DE NUTRICIÓN Órgano Oficial de la Sociedad Latinoamericana de Nutrición (Vol. 61).

Villalobos, D., Villalobos, D., García, D., & Bravo, A. (2015). Situación nutricional de niños indígenas de la etnia Añú de la laguna de Sinamaica del estado Zulia, Venezuela. http://www.didac.ehu.es/antropo/33/33-4/Villalobos.pdf

Villena, E. M. P., Moreno, R. R., Mateos, M. S., Salazar, D. M. V., & Molina, R. G. (2019). Validation of a photographic atlas of food portions designed as a tool to visually estimate food amounts in Ecuador. Nutrición Hospitalaria, 36(2), 363-371. https://doi.org/10.20960/NH.2147

Villena, E. M. P., Moreno, R. R., & Molina, R. G. (2019). Food Insecurity and the Double Burden of Malnutrition of Indigenous Refugee Épera Siapidara. Journal of Immigrant and Minority Health, 21(5), 1035-1042. https://doi.org/10.1007/s10903-018-0807-5

Wang, Y. J., Yeh, T. L., Shih, M. C., Tu, Y. K., & Chien, K. L. (2020). Dietary sodium intake and risk of cardiovascular disease: A systematic review and dose-response meta-analysis. En Nutrients (Vol. 12, Número 10, pp. 1-14). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/nu12102934

Zacchia, M., Abategiovanni, M. L., Stratigis, S., & Capasso, G. (2016). Potassium: From Physiology to Clinical Implications. Kidney Diseases, 2(2), 72-79. https://doi.org/10.1159/000446268

Downloads

Published

2025-05-19

Issue

Section

Artículos Científicos

How to Cite

Nutritional importance of traditional dishes from Zumbahua, Cotopaxi, Ecuador. (2025). CIENCIA UNEMI, 18(48), 26-38. https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol18iss48.2025pp26-38p