Prospects of comercialization of craft beer as a gastronomic product in the city of Manta, Ecuador
DOI:
https://doi.org/10.29076/issn.2528-7737vol16iss41.2023pp69-80pKeywords:
beer, consumption, survey, gastronomy, ManabíAbstract
In the tourism sector there is a wide variety of gastronomic products that are part of the set of foods andbeverages offered in a given destination. Consumers, faced with this diversity, observe very well the characteristics of the product they want to acquire, even in high consumption beverages, such as beer. The objective of this study was to identify the perspectives and potentialities that craft beer has among tourists and residents of the city of Manta, for this a survey was conducted to a sample made up of 334 individuals of different ages. The results reveal a favorable perspective about the possibilities of incorporating the aforementioned drink as part of the local gastronomic offer, as well as important levels of customer demand in terms of the quality and presentation of the product. It is concluded that craft beer has good acceptance among the group of subjects who were surveyed.
Keywords: beer; consumption; survey, gastronomy; Manabí.
Downloads
References
Bameule, I., Grandinetti, M., López camelo, V. y Marani, A. (2017). El mercado de cerveza artesanal en Argentina. Universidad Argentina de la Empresa, Argentina. (Tesis Doctoral, Universidad Argentina de la Empresa, buenos Aires, Argentina). Disponible en: https://repositorio.uade.edu.ar/xmlui/handle/123456789/7708
Barcia, A. (2017). El sector atunero y su importancia en las exportaciones del Ecuador período 2012-2016. (Tesis de Grado, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Económica, Guayaquil, Ecuador). Disponible en: http://repositorio.ug.edu.ec/handle/redug/22555
Bascur-Palacios, G. (2013). Plan de Negocio de una cervecería artesanal en la región metropolitana. Universidad de Chile, Facultad de Ciencias Físicas y Matemáticas, Departamento de Ingeniería Industrial, Santiago de Chile. Disponible en: https://bit.ly/3syv25B
Bernal-García, M. I., Jiménez, D. R. S., Gutiérrez, N. P., & Mesa, M. P. Q. (2020). Validez de contenido por juicio de expertos de un instrumento para medir percepciones físico-emocionales en la práctica de disección anatómica. Educación médica, 21(6), 349-356. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1575181318302584
Bunge, M. (2000). La Investigación Científica. Ediciones Ariel.
Calvillo, E. (2017). Panorama Mundial de la Industrial de la Cervesa Artesanal. Deloitte, 5. Disponible en: https://www2.deloitte.com/content/dam/Deloitte/mx/Documents/consumer-business/2017/Cerveza-Artesanal-Mexico-2017.pdf
Caraveo-Anduaga, J. J., Colmenares-Bermúdez, E., & Saldívar-Hernández, G. J. (1999). Diferencias por género en el consumo de alcohol en la Ciudad de México. Salud Pública de México, 41, 177-188. Disponible en: https://www.scielosp.org/article/spm/1999.v41n3/177-188/es/
Castro-Veliz, R. S., & Zambrano-Roldán, K. (2020). Comportamiento del mercado local y estrategias de ventas locales frente a la pandemia por Covid-19 en la ciudad de Manta: Artículo de investigación. Revista Científica Arbitrada de Investigación en Comunicación, Marketing y Empresa REICOMUNICAR. 3(6), 21-37. Disponible en: http://reicomunicar.org/index.php/reicomunicar/article/view/3
Cervezas en Ecuador. (29 de 06 de 2017). Cervezas en el Ecuador. Un vistazo a la cultura cervecera en el Ecuador. Disponible en: https://cervezaenecuador.wordpress.com/2017/06/29/cervezas-regionaleslas-cervezas-manabitas/
Curay Lara, B. (2020). Estudio de factiblidad para la implementación de una planta productora de cerveza artesanal con encapsulados de enterogermina (Bacillus claussii), en el cantón Latacunga de la provincia de Cotopaxi. (Tesis de Grado, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Ciencias e Ingeniería en Alimentos y Biotecnología. Ambato, Ecuador). Disponible en: http://repositorio.uta.edu.ec/handle/123456789/30830
Dirección de Turismo de Manta. (14 de octubre de 2020): Gobierno Municipal de Manta. Disponible en: https://manta.gob.ec/manta-se-ratifica-como-un-destino-seguro-en-un-feriado-que-movio-mas-de-2-millones-de-dolares-y-llegaron-30-mil-turistas/ [5 de septiembre de 2021].
Enriquez, C. (20 de septiembre de 2014). Las cervezas artesanales se multiplican. https://www.elcomercio.com/actualidad/negocios/cervezas-artesanales-multiplican-quito.html
Francia Malpartida, F.y Frances Mujica, N. (2020). Factores que influyen en la compra de cerveza en Lima Metropolitana desde el año 2010 al 2017. (Tesis de Grado, Universidad San Ignacio de Loyola. Facultad de Ciencias Empresariales; Lima, Perú). Disponible en: https://repositorio.usil.edu.pe/items/ca171895-a50b-4ae6-995d-630aae209729
García-Barrón, S. E., de Jesús Hernández, J., Gutiérrez-Salomón, A. L., Escalona-Buendía, H. B., & Villanueva-Rodríguez, S. J. (2017). Mezcal y Tequila: análisis conceptual de dos bebidas típicas de México. Revista Iberoamericana de Viticultura, Agroindustria y Ruralidad, 4(12), 138-162. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/4695/469552915009/movil/
Hernández-Sampieri, R. y Mendoza, C. (2018). Metodología de la investigación. Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. México: McGrawHill.
Lombeida, M. D. Q., & Herrera, J. A. (2018). Evaluación de las cervezas artesanales de producción nacional y su maridaje con la cocina ecuatoriana. INNOVA Research Journal, 3(8), 332-346. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=7475511
Mendoza Luna, R., Garza Arangua, C., González Estrella, A. C., Reyes García, B. T., & Cortez Cázares, M. C. (2019). Análisis del mercado de bebidas alcohólicas. Caso de estudio: exportación de Whisky Mexicano a Houston, Texas, Estados Unidos. Revista Daena (International Journal of Good Conscience), 14(2). Disponible en: https://bit.ly/3utgTsL
Montaño, J. (2019). Análisis de la productividad primaria oceánica asociada a la variabilidad termal durante el periodo 2007 al 2017 en el Ecuador. (Tesis Doctoral, Pontificia Universidad Católica del Ecuador, Sede Esmeraldas, Ecuador). Disponible en: https://181.39.85.171/handle/123456789/1761
Peralta, P. (2013). Usos culinarios de la cerveza. Universidad de Cuenca, Cuenca, Ecuador.
Pinasco, G. (4 de septiembre de 2019): “El vistazo”. Disponible en: https://www.vistazo.com/actualidad/nacional/la-ruta-cervecera-artesanal-LBVI149471
Restrepo Muñoz, J. (2020). Estudio de prefactibilidad para el montaje de una empresa dedicada a fabricar y comercializar cerveza artesanal en la ciudad de Pereira. (Tesis Doctoral, Universidad EAFIT, Medellín, Colombia). Disponible en: https://repository.eafit.edu.co/handle/10784/17456
Rivarola, G., Pilatti, A., Arguello, M. Y Pautassi R. (2019). “Relación entre la disponibilidad de alcohol, consumo de alcohol y problemas en jóvenes argentinos”. Health and Addictions / Salud y Drogas, Vol. 19, No.1, 36-46. Disponible en: https://bit.ly/3gjKI6Q
Rodríguez, M., Moreno, S., Gómez, Y. (2018). La influencia de los roles de género en el consumo de alcohol: estudio cualitativo en adolescentes y jóvenes en Asturias. Adicciones, 2018, vol. 31, (4): 260-273. Disponible en: https://www.adicciones.es/index.php/adicciones/article/view/1003
Rojas, R. y Dancausa Millán, G. (2018). Turismo gastronómico. La gastronomía tradicional de Córdoba. Estudios y Perspectivas en Turismo, 27(2), 413-430. Disponible en: http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S1851-17322018000200012&script=sci_arttext&tlng=en
Segura del Rosario, J. (2019). Análisis del consumo de cerveza artesanal como aporte en la economía de los bares del puerto Santa Ana. (Tesis de Grado, Universidad Politécnica Salesiana del Ecuador, Quito, Ecuador). Disponible en: https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/18342
Uña Álvarez, E. y Villarino Pérez, M. (2019). Enlazando cultura del vino, identidad, turismo y desarrollo rural en un territorio con denominacion de origen (noroeste de España). Cuadernos de turismo, (44), 533-539. Disponible en: https://ddd.uab.cat/record/223500
Downloads
Published
Issue
Section
License
Authors can keep the copyright, granting the journal right of first publication. Alternatively, authors can transfer copyright to the journal, which allow authors non-commercial use of the work, including the right to place it in a file open access.